Nyheder

Solid Print3D Q2 2023 kvartalsvis markedsrapport: 3D-printning, 3D-scanning og desktop-produktion

ved Christian Sep 14, 2023

Solid Print3D Q2 2023 Quarterly Market Report: 3D Printing, 3D Scanning & Desktop Manufacturing

På et øjeblik

  • Flere store fusioner og opkøb inden for 3D-print har ført til et fald i forsendelser af industrielle/professionelle printere, men efterspørgslen fra den industrielle sektor er fortsat stærk.
  • 3D-scannere bliver ved med at slå den ene rekord efter den anden, og den fortsatte efterspørgsel holder sektoren på en støt opadgående kurve.
  • Inden for desktop-fremstilling har Stratasys afvist Nano Dimensions fusionstilbud, og sidstnævnte står nu over for potentielle interne problemer.
  • I 3. kvartal ser vi en fortsat efterspørgsel over hele linjen, selv om nogle virksomheder stadig er optaget af omkostningsbesparende foranstaltninger.

Oversigt over markedet

I Q1 2023så vi et overraskende bud på at opkøbe en af de førende spillere inden for 3D-printsegmentet. Sidste kvartals overraskelse blev dog til 2. kvartals definerende træk.

3D-printsegmentet så både accepterede opkøb og forslag til potentielle fremtidige opkøb flyve frem og tilbage mellem sektorens største virksomheder. Afhængigt af hvordan tingene udvikler sig, vil vi måske snart se etableringen af den første 3D-printvirksomhed til 1 milliard dollars. Det er i hvert fald noget at se frem til.

Andre steder ser det ud til, at 3D-scannernes succes ikke kan stoppes. Men kan sektoren fortsætte med at slå sine egne rekorder for femte kvartal i træk?

Her er min indsigt i 2. kvartal 2023 på markedet for additiv fremstilling, og mine tanker om, hvad fremtiden kan bringe.

* Mens markedsrapporten giver værdifuld indsigt, er det vigtigt at bemærke, at den måske ikke inkluderer de seneste udviklinger, såsom opdateringer fra Stratasys, 3D Systems og de nylige fusioner, der involverer Desktop Metal.

Markedet for 3D-printning

I 1. kvartal blev både 3D Systems og Desktop Metal, at de ville reducere deres arbejdsstyrke, og jeg havde en mistanke om, at vi ville se virksomheder følge tendensen i 2. kvartal. I tilfælde som disse nyder jeg det ikke nødvendigvis, når jeg ender med at få ret.

For eksempel skar 3D-printudbyderen Xometry sin arbejdsstyrke ned med 4 %, ud over de 6 %, der blev annonceret i 1. kvartal. Det er på trods af den respektable profitvækst, virksomheden oplevede (mere om det om et øjeblik). Selvom dette teknisk set hører til i 3. kvartal, ved vi også allerede, at Essentium også nedlægger stillinger.

Udover omkostningsreduktioner var Q2's definerende træk kapløbet om at blive det første 3D-printfirma til 1 milliard dollars. Det kapløb sluttede tilsyneladende i maj, da Stratasys og Desktop Metal annoncerede deres hensigt om at fusionere i en aktiehandel til 1,8 mia. dollars (1,4 mia. pund), som forventes afsluttet i 4. kvartal 2023.

Virksomhederne vurderer, at den nye kombinerede enhed vil generere en omsætning på 1,1 mia. dollars (862 mio. pund) i 2025. Er kapløbet vundet? Det får vi at se.

Men 3D Systems ønsker ikke at blive overgået, og virksomheden har annonceret et uopfordret bud på opkøbe Stratasys i begyndelsen af juni. Dermed slutter 3D Systems sig til Nano Dimension i forsøget på at købe Stratasys (igen, mere om det senere). Stratasys har på sin side sagt, at de vil "gå i dialog" med 3D Systems, men vi bliver nødt til at vente, til 3. kvartal er slut, for at se, hvordan det går.

3D Systems har også opkøbt den svenske SLS-printerproducent Wematter i begyndelsen af maj. Konsolidering på markedet ser ud til at være det, der sker.

At tre af de største spillere på markedet for additiv fremstilling forsøger at opkøbe hinanden, har - måske forståeligt nok - resulteret i en vis usikkerhed blandt køberne. Forsendelserne af industrielle og professionelle 3D-printere faldt i 1. kvartal på grund af rygterne om fusioner og opkøb, og denne nedadgående tendens ser ud til at fortsætte i fremtiden.

På den lyse side af medaljen er forsendelserne af printere til forbrugere og hobbyister dog stigende.

Men de faldende forsendelser ser ikke ud til at have påvirket markedsaktørerne så drastisk. I den mindre positive ende af skalaen er 3D Systems rapporteret Omsætningen faldt med 8,5 % år-til-år og 8,6 % år-til-dato på grund af svaghed på markedet for tandregulering (ligesom i 1. kvartal). Hvis man ser bort fra den dårligt præsterende sektor, steg virksomhedens omsætning faktisk med 3% år-til-år.

Desktop Metal klarede sig godt og rapporterede sin bedste kvartal med justeret EBITDA siden virksomheden blev børsnoteret. Omsætningen steg med 29 % - ikke så ringe endda.

Hvad med Stratasys? Virksomheden gjorde rapporterede et driftstab på grund af M&A-aktiviteter og forsvar mod fjendtlige købstilbud. Alligevel steg Stratasys' omsætning med 1,6 % i forhold til året før, med den højeste tilbagevendende omsætning nogensinde inden for forbrugsvarer og kundeservice.

Markforged oplevede også en omsætningsstigning på 5% år-til-år i 2. kvartal 2023, selvom bruttofortjenesten var noget lavere. Velo3D, i mellemtiden, rapporteret rekordstor efterspørgsel fra nye kunderog en stigning i omsætningen på 28 % i forhold til året før.

3D-printservice- og softwaresegmenterne var i høj grad ansvarlige for at holde 3D-printmarkedet i vækst i 1. kvartal. I 2. kvartal ser vi dog, at nogle spillere i disse segmenter muligvis mister pusten.

Udbyder af printservice Protolabs rapporterede et fald på 3,7% i den samlede omsætning år-til-år, men det er ikke hele historien. Omsætningen fra det digitale printnetværk Hubs steg med hele 79 % i forhold til året før og med 17,6 % i forhold til 1. kvartal 2023.

Det førnævnte Xometry oplevede også en stigning på 16 % i både omsætning og bruttofortjeneste i forhold til året før. Måske er der stadig efterspørgsel efter printtjenester, og problemerne ligger andre steder.

I softwaresegmentet ser det lyst ud. Dassault Systèmes (som ejer SOLIDWORKS) rapporterede en stigning på 8 % i både den samlede omsætning og softwareomsætningen. Materialiseoplevede på sin side en 3,6% stigning i omsætningen i softwaresegmentet, 8,5 % i produktionssegmentet og 11,6 % i alt, alt sammen år-til-år.

I andre udviklinger, Formlabs udgivet to nye materialer til dentale og medicinske anvendelser - Dental LT Comfort Resin og BioMed Durable Resin. BCN3D introducerede den Omega I60en ny industriel FFF 3D-printer med høj hastighed til produktion af værktøj, jigs og fixturer i stor skala.

Q2 demonstrerede også fremskridt inden for 3D-print til byggeri. Den verdens største 3D-printede bygning - en luksuriøs hestestald - blev færdiggjort i juni i Tallahassee, Florida.

I øjeblikket er 3D-printsegmentet forvirret, mens vi venter på slutresultaterne af de forskellige opkøb. Men på trods af inflationspresset er efterspørgslen efter additive løsninger fortsat stærk i de fleste industrisegmenter. Selv i den svage dentalsektor er det ikke maskinernes skyld - forbrugerne har simpelthen færre penge at bruge på valgfrie tandbehandlinger.

Solid-Print3D-3D-Scanning-Markedet
Solid-Print3D-3D-Scanning-markedet

Markedet for 3D-scanning

I min forrige markedsopdatering sagde jeg, at kun en massiv global finansiel omvæltning kunne forhindre 3D-scanningssegmentet i at nå endnu større højder. En sådan omvæltning har ikke fundet sted, og sektoren klarer sig så glimrende som nogensinde.

Tag nu for eksempel Ametek, som ejer Peel 3D og Creaform serier af 3D-scannere. Virksomheden har rapporteret det ene rekordkvartal efter det andet siden 3. kvartal 2022. Dette har ikke været nogen undtagelse.

I 2. kvartal registrerede Ametek et salg på 1,65 mia. dollars (1,29 mia. pund) og slog dermed sin tidligere rekord endnu en gang. Salget steg i alt med 9% i forhold til året før.

Electronic Instruments Group (EIG), som dækker 3D-scannere, var ansvarlig for 1,13 mia. dollars (885 mio. pund) af dette salg. Dette segment oplevede en stigning i salget på 10% og en stigning i driftsresultatet på 16% i forhold til året før.

"EIG leverede endnu et exceptionelt kvartal. En stærk og bredt funderet salgsvækst blev understøttet af en solid efterspørgsel på tværs af vores forskellige slutmarkeder og succesen med vores organiske vækstinitiativer," siger Ameteks CEO og formand David A. Zapico

Jeg føler, at jeg gentager mig selv her, men det er resultaterne. Følelsen af déjà vu bliver kun stærkere, når vi ser på Hexagon, ejeren af Leica 3D-scannere.  

Ligesom i Q1 2023 og Q4 2022 før det, rapporterede Hexagon en organisk omsætningsvækst på 8%. Hvis det ikke er udtryk for stabil vækst, så ved jeg ikke, hvad det er. Virksomheden oplevede også en vækst i nettoomsætningen på 6%.

Hexagons segment for industrielle virksomhedsløsninger (som omfatter 3D-scannere) fulgte præcedens fra de foregående kvartaler ved at overgå virksomheden som helhed. Denne sektor matchede den stigning i salget på 11 % år-til-år, som vi så i 1. kvartal. Indtjeningen voksede med 8 % på årsbasis, hvilket ganske vist var under de 14 %, der blev rapporteret i 1. kvartal.

"Jeg er meget glad for at kunne rapportere om et stærkt 2. kvartal, og især 8% organisk vækst, drevet af den fortsatte anvendelse af vores innovative løsninger ... Hexagons driftsmargin forblev robust på 28,9% på trods af en betydelig negativ indvirkning på EBIT fra valuta," siger Hexagons præsident og CEO. Paolo Guglielmini

Kan 3D-scannere stoppes i 3. kvartal? Sandsynligvis ikke. Vi slår ikke nødvendigvis nye rekorder i det kommende kvartal, men der synes ikke at være nogen grund til at forvente, at efterspørgslen falder drastisk.

Markedet for desktop-produktion

Desktop manufacturing-segmentet oplevede uventet drama i 1. kvartal, da PCB 3D-printerproducenten Nano Dimension pludselig afgav et bud på Stratasys, som jeg nævnte. Den handel ser dog ud til at være gået i vasken.

Stratasys' bestyrelse har gentagne gange enstemmigt afvist det ene reviderede tilbud fra Nano Dimension efter det andet. Medmindre der sker noget drastisk i 3. kvartal, vil jeg ikke tøve med at sige, at vi ikke kommer til at se en fusion mellem Stratasys og Nano Dimension.

Måske er det godt for Nano Dimension, da virksomheden ser ud til at kæmpe med nogle interne problemer. Nano Dimensions bestyrelsesformand og CEO, Yoav Stern, har sagt, at Murchinson Ltd., en af virksomhedens aktionærer, manipulerer med aktierne og bruger andre metoder til at høste kortsigtet profit uden at tage hensyn til den langsigtede levedygtighed.

I det mindste går det ellers godt for Nano Dimension. Virksomheden rapporterede en stigning i omsætningen på 33 % i forhold til året før i 2. kvartal 2023 og en stigning i bruttomarginen på 32 %.

"Nano Dimensions momentum fortsætter, og andet kvartal og første halvdel af 2023 er ingen undtagelse. Mens mange, hvis ikke alle, andre virksomheder i vores branche har stagnerende eller faldende toplinjer, vokser vores omsætning med 33 % i forhold til kvartalet før og med 38 % i forhold til halvåret før i 2023," siger Stern. sagde

Andre steder ser segmentet for desktop-produktion ud til at fortsætte på samme måde som før. Det er dog ikke sådan, at virksomhederne sidder med hænderne i skødet. Bare som et eksempel, Mayku lanceret tre nye tekniske materialer (ABS, PMMA og UHMW) til deres Multiplier desktop trykformningsmaskine i 2. kvartal.

Selvom det er svært at komme med præcise forudsigelser, da mange af aktørerne på markedet er små og privatejede, kan vi forvente, at teknologiske fremskridt - herunder automatiseringsfunktioner og fremkomsten af hybride 3D-printere/CNC-maskiner - vil fremme væksten i sektoren.


Find den rigtige produktionsløsning til din virksomhed i dag!

Lad os hjælpe dig!

Vil du vide mere om services og supportprogrammer til din virksomhed? De venlige eksperter hos Solid Print3D står klar til at hjælpe!

Sådan fungerer det ...

  • Diskuter din virksomheds behov med vores tekniske eksperter
  • Få en rundvisning i de bedste produkter på vores hovedkontor, baseret på din interesse
  • Få printet dine prøver til vurdering, og se 3D-scanning i aktion