
Kompositter er en kategori af materialer, der omfatter et stort antal forskellige egenskaber og anvendelsesmuligheder. Og selv inden for kulfiberkompositter kan du få vidt forskellige resultater afhængigt af det specifikke materiale, du vælger. I denne artikel vil vi se på de forskellige UltiMaker-kulfiberkompositter, der er tilgængelige, og hjælpe dig med at beslutte, hvilken der er bedst til dine behov. Lad os først se på, hvilke egenskaber alle UltiMakers kulfibermaterialer har til fælles.
Fordele og ulemper ved 3D-print med kulfiber
Kulfiber har længe været et populært materiale på grund af dets høje styrke/vægt-forhold. Derfor bruges det ofte i højtydende (og dyre) applikationer som rumfart, biler og sportsudstyr. Men ren kulfiber er et vanskeligt materiale at arbejde med og derfor dyrt.
Nu kommer kulfiberforstærkede kompositter. Ved at tilsætte hakkede kulfibre til en polymer kan man bevare mange af fordelene ved kulfiber, samtidig med at man arver de gavnlige egenskaber fra det materiale, det er kombineret med. Denne proces fungerer på samme måde som at kombinere to metaller for at lave en legering.
Kulfiberkompositter som kategori er nyttige af mange grunde, men den mest bemærkelsesværdige er, at det gør det muligt at printe kulfiberdele ved hjælp af en standard desktop 3D-printer som dem, der fremstilles af UltiMaker. Derfor tilbyder UltiMaker fire kulfiberkompositmaterialer på tværs af vores to professionelle 3D-printerlinjer, sammen med de mange kompatible tredjepartsmaterialer. Lad os tage et kig på de egenskaber, de alle deler, før vi dykker ned i hver enkelt:
Høj ydeevne til en overkommelig pris
De nøjagtige egenskaber ved en kulfiberkomposit varierer afhængigt af den polymer, den kombineres med, men de har næsten alle høj styrke og/eller stivhed. Især når man sammenligner med den enkelte polymer. 3D-print gør kulfiberdele mere omkostningseffektive end nogensinde, men den øgede ydeevne har stadig en pris. Kulfiberkompositter er dyrere end 3D-printmaterialer på indgangsniveau som PLA eller PETG. De er dog stadig billigere end andre mere specialiserede materialer, og især UltiMakers kulfibermaterialer giver et fremragende forhold mellem pris og ydeevne.
Bortset fra prisen er den eneste anden ting, man skal være opmærksom på, når man printer med kulfiber, at fibrene i sig selv er slibende, hvilket betyder, at der kræves en specialdyse. Det er derfor, CC-printkernen er nødvendig, når man printer på printere i S-serien og 1C ekstruderen er nødvendig på Printere i Method-serien.
En smuk, mat finish
En af de mindre åbenlyse fordele ved kulfiberkompositter er, at din endelige del får en ren, mat finish, der giver dem en behagelig visuel identitet og hjælper med at modvirke en af de æstetiske ulemper ved 3D-printning, laglinjer. Laglinjer er betydeligt mindre synlige på dele printet med en af UltiMakers kulfiberkompositter, hvilket gør dem til en overraskende god mulighed for visuelle eller proof-of-concept-prototyper såvel som dele til slutbrug.
Hvilken UltiMaker-kulfiberkomposit er bedst for dig?
Hver af de kulfiberkompositter, UltiMaker tilbyder, har sine egne styrker, hvilket betyder, at hvis du har brug for et højtydende materiale, bør du ikke have noget problem med at finde et, der opfylder dine behov.
PET CF
PET CF er det nyeste i UltiMakers udvalg af kompositter og det første, der er tilgængeligt på printere i S-serien. Det tilbyder den høje styrke, stivhed og temperaturbestandighed, der er nødvendig til performance-applikationer, med den ekstra fordel, at alle disse egenskaber kan forbedres ved at udgløde din printede del. Udglødningsprocessen vil forbedre dine deles temperaturbestandighed fra 80 °C til fænomenale 181 °C, samtidig med at den øger deres styrke med 30 % og stivhed med 10 %.
PET CF har også lav fugtfølsomhed og høj pålidelighed, hvilket gør det betydeligt lettere at printe end andre tredjepartskompositter. Endelig er dette den eneste komposit, som UltiMaker tilbyder i flere farver. Ud over den sædvanlige sorte kan du også vælge blå og grå.
ABS kulfiber
ABS Carbon Fiber kombinerer pålideligheden fra ABS i Method-serien med ydeevnen fra kulfiber, hvilket betyder, at det er betydeligt nemmere at printe end de fleste andre kompositter, samtidig med at det har mange af fordelene. ABS Carbon Fiber er endnu nemmere at bruge, fordi det også er den eneste komposit i Method-serien, der er kompatibel med RapidRinse støttematerialehvilket åbner op for ubegrænset designfleksibilitet med nem og bekvem fjernelse af støtten. Det gør det til en god kandidat, når der skal laves flere eksperimentelle design-iterationer over en kort periode. Med ABS Carbon Fiber behøver du ikke bekymre dig om mislykkede print, og du kan fokusere på designinnovation.
Nylon kulfiber (Nylon 6/66-blanding)
Nylon 6-kulfiber har de samme høje styrkeegenskaber som andre kulfiberkompositter, men det vigtigste, der adskiller Nylon 6-kulfiber, er dens vanvittigt høje varmeafbøjningsevne. Den er i stand til at modstå temperaturer på op til 184 °C, hvilket er over 100 °C højere end ABS og endnu højere end PET CF-dele. efter at de er blevet udglødet. Det gør det til det perfekte materiale til enhver situation, hvor varmebestandighed er vigtig, f.eks. i bilindustrien eller industrielle applikationer.
Nylon 12 kulfiber
Den største fordel ved Nylon 12 Carbon Fiber er, at det er modstandsdygtigt over for fugt, hvilket gør det lettere at printe og giver den printede del et renere udseende uden behov for efterbehandling. Kompromiset for den øgede brugervenlighed er, at det har en lavere varmebestandighed end Nylon 6 Carbon Fiber, selvom det stadig har en højere varmebestandighed end ABS Carbon Fiber eller PET CF, før det udglødes.
Vi håber, at ovenstående oplysninger har hjulpet dig med at vælge det rigtige materiale til dig. Hvis du vil have flere oplysninger om print med kulfiber, herunder oplysninger om specifikke anvendelser, du kan bruge kulfiber til, kan du downloade UltiMakers guide til kulfiberanvendelser: