Nyheder

Lad våbenkapløbet begynde

ved Christian Sep 14, 2023

Let the arms race begin

Begyndelsen på en ny æra

Først og fremmest vil jeg gerne ønske Prusa hjerteligt tillykke med, at de er begyndt at sende den længe ventede XL og MK3's efterfølger, MK4, på markedet. Ingen forstår bedre end os, hvor svært det er at tage et helt nyt design fra koncept til masseproduktion, især når man tager de seneste års udfordringer med forsyningskæden i betragtning. Prusa er en af pionererne inden for desktop 3D-print til en overkommelig pris; uden Prusa I3 ville desktop 3D-print-landskabet måske se helt anderledes ud. Creality lancerer også deres næste generations flagskib i dag, og det rygtes, at det er en helt ny model, som ikke er påvirket af Ender 3. Hos Bambu er vi nysgerrige, en smule bekymrede, men mest spændte. Mange afviser Crealitys lavprisprodukter, men jeg vil gerne sige, at Creality og Ender 3 til en vis grad har formet 3D-print-økosystemet, udvidet brugerbasen og beriget alt fra tilbehør til modeller og endda forsyningskæden. Mange af os, både Creality-brugere og konkurrenter, har nydt godt af Creality.

Intet driver industriens udvikling bedre end et våbenkapløb mellem producenter, og i aprilbrisen kan vi allerede lugte det kommende intensiverede våbenkapløb.

Vedrørende konkurrence, open source og patenter

Hvor der er konkurrence, er der vindere og tabere - det er ikke til at skjule. Jeg har læst Prusas seneste blogindlæg om open source, og jeg kan godt forstå den bekymring, frustration, angst og lidt vrede, der kommer til udtryk deri. Vi forstår denne følelse. Utallige fiaskoer, anstrengelser og udgifter ligger bag hver ny funktion. Vi håner ofte os selv, når vi har løst et vanskeligt problem: "Se, det tog os en måned med overarbejde og fejlfinding at finde årsagen til og løsningen på dette problem. Hvor lang tid ville det tage vores konkurrenter at løse det? Fem minutter." Hvad gør vi så? Vi har etableret en afdeling for intellektuel ejendomsret, ansøgt om de nødvendige patenter og forberedt os på at bruge juridiske våben for at sikre, at vi befinder os i et fair konkurrencemiljø.

Gennem de sociale medier kan jeg fornemme, at Joseph af en eller anden grund ikke er så glad for Bambu. Det, jeg gerne vil fortælle Joe, er: Bambu og Prusa er faktisk på samme side. Vi investerer begge meget i innovation og skubber branchen fremad og konverterer flere brugere. I de sidste tre år har i3 været det mest populære design at kopiere. I løbet af de næste par måneder kan antallet af X1-kloner blive lige så stort som i3. Prusa og Bambu er som Android/iOS og Linux/Windows, begge har deres egen strategi, og begge kan trives med deres tilgang.

Bambu vil have en mere pragmatisk tilgang til at håndtere presset fra kopister. Det største marked for 3D-printere er i Europa og USA. For Bambu og Prusa er der en række effektive juridiske værktøjer til rådighed til at håndtere enhver ikke-kompatibel og ulovlig konkurrenceadfærd. Desuden vil Bambu ikke kun bruge juridiske våben i Europa og USA, men også i Kina mod copycats.

Du behøver dog ikke at bekymre dig om, at Bambu bliver en patenttrold; vi er bare en gruppe ingeniører, der forsøger at beskytte vores forretning mod kopister. For 3D-printmiljøet og innovative virksomheder inden for branchen har vi en meget åben holdning til at dele vores designs og patenter. Vi har sagt dette i en blogartikel tilbage i virksomhedens tidlige dage. Faktisk er vi allerede begyndt at samarbejde med velrespekterede virksomheder i branchen. Vi vil ikke bruge patenter som stopklodser for andre innovatører, og vi vil heller ikke bruge alt for brede patentkrav til at hindre udviklingen af hele branchen.

Hvem vil være mesteren i dette innovationsmaraton?

I de fleste konkurrencer er mestrene dem, der har den stærkeste centrale drivkraft. Så hvad er den centrale drivkraft i denne 3D-printinnovation? Er det jagten på investeringsafkast? Ønsket om et velstående liv? Grundlæggerens ambition om at forandre verden? Tilfredsstillelsen ved teknologiske fremskridt? De er alle vigtige, men jeg tror ikke, at de er de mest kritiske. Den centrale drivkraft, der i sidste ende afgør, hvem der kan vinde konkurrencen, er ganske enkel, og du kan se den overalt i fællesskabet. Du kan se det i Speed Benchy Race, i forskellige ekstreme Voron-modifikationer og præstationssammenligninger og i Reddits forskellige show-off-indlæg. Det er ingeniørernes stræben efter at blive de bedste i verden og deres ønske om ære. Ingeniører er en dejlig gruppe mennesker, meget stolte, nogle gange endda arrogante. De ser ofte ned på deres kollegers design og kan endda lide at håne andre: "Se det klodsede design; mit design kan være ti gange bedre! Det vil vinde over alle forbrugerne." Denne stolthed og stræben efter ære holder dem vågne om natten, hvor de tænker på nye designs, vender tilbage til tegnebrættet, laboratoriet og den ophedede debat i mødelokalet for at lave den næste iteration, overgå sig selv og i sidste ende skubbe hele branchen fremad.

Hvis du spørger mig, hvilken periode af min tid hos DJI jeg savner mest, vil jeg ikke tøve med at sige, at det er de to år, hvor konkurrencen mellem de forskellige producenter var mest intens. Selvom presset var højt og arbejdsbyrden stor, var alle fokuserede på at innovere verdens bedste produkter. Ingen havde tid til kontorpolitik eller til at spilde tid på nonsens. Hele teamet var i en tilstand af flow, der mindede om fri soloklatring. Vi kom til 3D-printbranchen, klar til at genopleve dette flow. Hvis jeg fortalte Bambus team, at vi fra i morgen kun vil lave de billigste printere, så vi kan få det højeste økonomiske afkast, ville en fjerdedel af ingeniørerne måske vredt forlade os inden for en måned. Og jeg gætter på, at det ville være det samme for andre teams som Voron og Ratrig eller Prusa. Bambus team vil gøre alt for at konkurrere om æren ved at være mester, ligesom atleterne på den olympiske atletikbane. Desuden ved vi, at der er mange andre værdige modstandere på banen, og det er netop det, der gør konkurrencen så spændende.

I sidste ende vil industrien og kunderne drage fordel af denne konkurrence. Inden denne konkurrence er slut, vil vi være vidne til den historiske forvandling af 3D-print fra et nichemarked for tidlige brugere til et mainstream-marked, og hele verden vil drage fordel af det.

Lad spillet begynde.

Må oddsene altid være i din favør.