Nyheder

Forståelse af 3D-scannere i medicinske applikationer

ved Christian Sep 14, 2023

Understanding 3D Scanners in Medical Applications

3D-scannere i medicinske applikationer har revolutioneret den måde, fagfolk indsamler nøjagtige og detaljerede oplysninger på i sundhedssektoren. Mens 3D-scanningsteknologien har vundet indpas i forskellige brancher, såsom ingeniør- og bilproduktioner det i medicinalindustrien, at de unikke fordele ved 3D-scannere virkelig skinner igennem.

Denne banebrydende teknologi gør det muligt for læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale at skabe meget præcise 3D-modeller af patienternes kroppe på få minutter. Bevæbnet med disse dimensionelle data kan de fremstille perfekt tilpassede proteser, skræddersyede medicinske apparater og meget mere.

Denne artikel forklarer, hvordan 3D-scannere til medicinsk brug gavner sundhedssektoren og hjælper lægerne med at yde hurtigere, billigere og bedre pleje.

Hvad er 3D-scanning?

Begrebet 3D-scanning dækker over forskellige teknologier, der bruges til at digitalisere fysiske objekter i tre dimensioner. Metoderne kan variere, men resultatet er det samme - de forvandler genstande eller menneskekroppe til detaljerede 3D- og CAD-modeller.

Nogle af de mest almindelige 3D-scanningsmetoder inkluderer:

  • Struktureret lys: 3D-scannere med struktureret lys - som Peel3.CAD - projicerer et forprogrammeret hvidt eller blåt lysmønster på det scannede objekt. Scannerens sensorer opfanger det reflekterede lys og beregner objektets tredimensionelle form.
  • Laserscanning: Laserscannere, som f.eks. Creaform HandySCANfungerer på samme måde som enheder med struktureret lys, men de bruger en række laserstråler i stedet for lysmønstre. Laserstrålernes nøjagtighed gør det muligt for disse scannere at producere utroligt dimensionelt nøjagtige 3D-modeller.
  • Fotogrammetri: Fotogrammetri omfatter fotografering af et objekt fra flere vinkler og sammenføjning af billederne i speciel software for at producere en 3D-model. Fotogrammetri kræver ikke en særlig scanner, men modelleringsprocessen er langsom og kræver en vis ekspertise.

Ud af disse teknologier er struktureret lys og laserscanning de mest populære 3D-scannere i medicinske applikationer på grund af deres hastighed, pris og nøjagtighed.

For mere information, læs vores sammenligning af 3D-scanningsteknologier

Creaform-3D-scannere-i-medicinske-applikationer

Fordele ved 3D-scannere i medicinske applikationer

Men hvorfor skal sundhedspersonale bruge 3D-scannere i medicinske applikationer i deres daglige arbejde? Det forklarer trods alt ikke så meget bare at sige, at det giver dem mulighed for at yde bedre pleje.

Her er de otte vigtigste fordele, som 3D-scannere i medicinske applikationer tilbyder sundhedssektoren.

1. Hurtigere scanning

3D-scanning er en meget hurtig proces. Små håndholdte scannere som Peel3.CAD kan digitalisere enkelte områder - f.eks. et knæ - på få sekunder, og selv scanninger af hele kroppen tager ikke mere end et minut eller to.

3D-scannere kræver heller ikke omfattende forberedelser, i modsætning til røntgen- eller MR-maskiner. Når scanneren er tilsluttet, og CAD-softwaren er startet, skal patienten blot fjerne tøjet fra det kropsområde, der skal scannes.

2. Lavere driftsomkostninger

Selv MRI-maskiner koster flere hundrede tusinde pund, mens en 3D-maskine med høj præcision som regel kun koster et par tusinde. Selvom deres endelige formål er forskellige, fremhæver denne sammenligning effektivt den lave pris på 3D-scannere til medicinsk brug.

Ud over den lave købspris kræver 3D-scanning få eller ingen ekstra forbrugsvarer. Sammenlignet med traditionelle metoder til afbildning af patienter, såsom afstøbninger eller forme, er 3D-scannere mere omkostningseffektive, og de medicinske faciliteter kan give disse besparelser videre til patienterne.

3. Mere sikker procedure

3D-scanning er en helt sikker, ikke-invasiv procedure, der ikke skader hverken patienten eller scanneroperatøren. I modsætning hertil indebærer røntgenstråler og CT-scanninger uundgåeligt stråling, mens MR-scanning kan give patienten ubehag på grund af høje lyde.

Den eneste teoretiske risiko ved struktureret lys og laserscannere er, at øjnene udsættes for skarpt lys. Men selv denne risiko kan let mindskes med almindelige beskyttelsesbriller - eller ved at lukke øjnene.

4. Større nøjagtighed

3D-scannere kan ikke trænge ind i kroppen for at afbilde organer, men de giver scanninger på overfladeniveau med en uovertruffen nøjagtighed. Peel3.CAD-scanneren kan f.eks. fange detaljer helt ned til 0,1 mm.

I modsætning til mange andre medicinske billedteknikker kan 3D-scanning desuden tolerere små bevægelser. Det gør det lettere for læger at scanne patienter, der kan have svært ved at sidde stille, som f.eks. babyer eller personer med ufrivillige rystelser.

5. Øget fleksibilitet

3D-scannere er alsidige og fleksible maskiner. De er nyttige til hurtigt at scanne alt fra små kropsdele, såsom en enkelt fod eller endda en finger, til en hel torso. Selv scanning af hele kroppen er muligt.

Teknologien er dog nyttig til mere end blot at scanne patienter. Den kan hjælpe producenter af medicinsk udstyr med at digitalisere udstyr og dele for at reducere omkostninger og gennemløbstider i produktudviklingen.

6. Bærbarhed

Håndholdte 3D-scannere, hvad enten det er enheder med struktureret lys som Peel 3D eller laserbaserede scannere som Creaform, er lette og nemme at bruge. Sundhedspersonale kan scanne svært tilgængelige områder, som f.eks. fødder, uden at skulle forberede sig eller træne for meget.

Bærbarheden gør det også muligt at tage maskinen med ud til patienter, som måske ikke har mulighed for at komme på hospitalet. Med en bærbar computer er scanneren lige så funktionel under hjemmebesøg.

7. Mulighed for tilpasning

En perfekt pasform er ofte afgørende for medicinsk udstyr. De 3D-modeller, som 3D-scannere skaber, kan frit og nemt modificeres med både proprietære og open source CAD-programmer.

Den høje grad af tilpasning gør det hurtigt og omkostningseffektivt at fremstille proteser, støtter, kirurgiske guider og andet udstyr, der er skræddersyet specifikt til patientens anatomi. På den måde kan patienterne nyde mere komfort, mens sundhedspersonalet kan tilbyde mere præcis pleje.

8. Kompatibilitet på tværs af teknologier

3D-scanning passer godt sammen med en lang række andre teknologier. Den kan supplere interne billeddannelsesmetoder - såsom røntgenstråler eller ultralyd - for at skabe et mere holistisk billede af patientens krop og problemer.

3D-printning går også hånd i hånd med 3D-scanning. Det er muligt at printe detaljerede modeller af kropsscanninger eller bruge CAD-software til at designe og printe medicinsk udstyr, der passer perfekt til patientens krop.

Anvendelser af 3D-scanning i den medicinske industri

Selvom deres fulde potentiale måske endnu ikke er realiseret, bruges 3D-scannere allerede i vid udstrækning i den medicinske industri. Her er blot nogle eksempler på, hvordan 3D-scannere anvendes i sundhedssektoren og medicinen.

3d-scannere-i-medicinske-applikationer-Diagnose-og-overvågning

Diagnose og overvågning

3D-scannere i medicinske applikationer kan hjælpe med både at diagnosticere nye tilstande og overvåge eksisterende. Scanninger af kropsdele kan bruges til at analysere anatomiske træk og identificere tilstande som f.eks. manglende længde på lemmer eller skoliose.

Det kan også hjælpe læger med at evaluere fremskridt i behandlinger. 3D-scanninger kan bl.a. hjælpe med at overvåge væksten af tumorer eller udviklingen af fysioterapi.

3d-scannere-i-medicinske-applikationer-protetik

Proteser

3D-scannere er meget mere nøjagtige end konventionelle kropsmålingsteknologier. 3D-scanning af en patients krop gør det muligt at designe proteser, der passer perfekt til deres unikke anatomi.

Den ideelle pasform er afgørende for proteser, da de reducerer ubehag og forhindrer risikoen for at udvikle komplikationer. Ved at kombinere 3D-scanning med 3D-print er det muligt at give patienterne personlige proteser til en ekstremt lav pris.

3d-scannere-i-medicinske-applikationer-kirurgisk-planlægning

Kirurgisk planlægning

Forståelse af patientens tilstand er afgørende for en vellykket operation. Nøjagtige 3D-scanninger hjælper kirurgerne med at studere patienten og forberede sig korrekt til en operation, hvilket mindsker sandsynligheden for komplikationer og forbedrer resultaterne.

3D-scanninger af operationsområdet gør det også muligt for lægerne at forberede formtilpassede, præcise kirurgiske guider. Brug af bio-sikker kirurgiske 3D-printmaterialerkan de skabe disse kirurgiske skabeloner og vejledninger hurtigt og billigt in-house.

Skræddersyede medicinske apparater

3D-scannere i medicinske applikationer kan hjælpe både sundhedspersonale og producenter af medicinsk udstyr med at skabe skræddersyede apparater. For eksempel kan data fra 3D-scanninger bruges til at bestille masker eller hudbeskyttere til brandsårsofre eller 3D-printe tandbeskyttere og skinner til tandpatienter.

Producenter af medicinsk udstyr kan fremskynde produktudviklingsprocesser ved at scanne prototyper til let modificerbare CAD-filer. 3D-scanning gør det også muligt at digitalisere dele og komponenter, der ikke længere er i produktion, for at forlænge levetiden for medicinsk udstyr.

3d-scannere-i-medicinske-applikationer-uddannelse

Medicinsk uddannelse

Sidst, men bestemt ikke mindst, kan 3D-scannere i medicinske applikationer spille en vigtig rolle i uddannelse fremtidige medicinske fagfolk. Nøjagtige 3D-scanninger af autentiske tilstande kan omdannes til meget detaljerede anatomiske modeller ved hjælp af traditionelle fremstillingsmetoder eller 3D-print.

At observere modeller fra det virkelige liv kan hjælpe medicinstuderende med at få en dybere forståelse af menneskets anatomi og forskellige medicinske tilstande. Denne detaljerede viden kan hjælpe dem enormt, når de går videre til at blive fuldgyldige sygeplejersker og læger.

GoSCAN-3d-scannere-i-medicinske-applikationer-editeret-skaleret

3D-scannere i medicinske applikationer frigør sundhedsplejens potentiale

3D-scanning er en alsidig teknologi, der kan yde et enormt bidrag til den medicinske industri. Selvom der ikke findes en enkelt teknologi, der kan løse alle medicinske problemer, åbner 3D-scanning op for masser af nye muligheder inden for medicin.

Håndholdte 3D-scannere, som f.eks. Peel3.CAD og Creaform HandySCANer prisbillige og fleksible enheder, der kan udføre ikke-invasive scanninger af patienter og medicinsk udstyr inden for få minutter. 3D-scannere i medicinske applikationer kan hjælpe sundhedspersonale og producenter af medicinsk udstyr med at forbedre deres arbejdsgange, reducere leveringstider og omkostninger og - vigtigst af alt - tilbyde bedre pleje til patienterne.

Er du stadig i tvivl om, hvilket af vores produkter der er det rigtige for dig?

Lad os hjælpe dig!

Vil du vide mere om tjenester og supportprogrammer til din virksomhed? De venlige eksperter hos Solid Print3D står klar til at hjælpe!

Sådan fungerer det ...

  • Diskuter din virksomheds behov med vores tekniske eksperter
  • Få en rundvisning i de bedste produkter på vores hovedkontor, baseret på din interesse
  • Få printet dine prøver til vurdering, og se 3D-scanning i aktion