Nyheder

Fejlfinding af de mest almindelige 3D-printproblemer

ved Christian Sep 14, 2023

Troubleshooting Most Common 3D Printing Issues

Åh nej, hvordan kunne dette print mislykkes? 3D-printproblemer er ikke bare en hovedpine - de kan koste dig masser af tid og penge og have en betydelig indvirkning på din virksomheds bundlinje.

Heldigvis er de mest almindelige 3D-printproblemer relativt enkle at løse. Du skal bare vide, hvad du har med at gøre.

I denne artikel fortæller vi dig, hvordan du fejlfinder de mest almindelige 3D-printproblemer - og hvordan du helt undgår dem med support- og servicepakker.

10 almindelige problemer med 3D-printning og løsninger

Problemer med 3D-printning - printeren printer ikke

1. Printeren udskriver ikke

Du starter dit printjob, men der sker ingenting. FDM og SLA printere kan nægte at udskrive af flere årsager.

FDM-printere:

 • Du kan være løbet tør for filament. Tjek din filamentrulle, og udskift den om nødvendigt.
 • Filamentet kan være knækket. Fjern al filament fra maskinen, og før den ind igen.
 • Dysen kan være for tæt på printersengen. Sænk printplatformen, eller juster Z-akseforskydningen i printerindstillingerne.
 • Dysen kan være tilstoppet. Prøv at rense den med en nål, eller skil den varme ende ad for at rense dysen.

SLA-printere:

 • Den resin kan være for kold. Lad den varme ordentligt op, før du printer, og flyt printeren til et varmere rum.
 • Den resin er undereksponeret. Prøv at øge lasereffekten eller sænke printhastigheden.
Problemer med 3D-printning - skævvridning

2. Forvrængning

Prints, der lider af skævvridning, krøller opad i kanterne, løsner sig fra printplatformen og udvikler uønskede kurver. Dette problem er almindeligt på grund af naturlig krympning i køleplast.

Prøv disse tips til at reducere skævvridning:

 • Brug en opvarmet printbed, og indstil den til filamentproducentens anbefalede temperatur.
 • Brug et andet filament. Hvis din printbed ikke bliver varm nok, er nogle filamenter simpelthen umulige at printe rigtigt.
 • Anskaf et 3D-printerkabinet, der kan hjælpe med at holde temperaturen stabil.
 • Sæt printplatformen i vater. Selv små kalibreringsproblemer kan få printkanter til at løsne sig.
 • Påfør lim eller tape på printsædet for at øge grebet.
Problemer med 3D-udskrivning - delaminering

3. Delaminering

Delaminering (eller revner) får trykte lag til at løsne sig fra hinanden, så der opstår store huller og revner. Ligesom skævvridning er delaminering ofte et resultat af en for lav printtemperatur.

Du kan øge ekstruderens temperatur eller skrue ned for printerens blæserhastighed for at reducere varmetabet. Et kabinet kan også hjælpe med at opnå mere stabile temperaturer. Det kan også hjælpe at tilføje flere understøtninger til printet, især ved SLA-print.

Problemer med 3D-printning - lagforskydning og Z-svingninger

4. Lagforskydning og Z-svingninger

Z-wobble resulterer i ujævne overflader på dele, der skulle være glatte. Lagforskydning er mere ekstrem, hvor printhovedet helt mister sin plads og får dele af printet til at blive forskudt.

Disse problemer er forårsaget af vibrationer. De kan simpelthen være resultatet af, at nogen støder ind i printeren under printningen. Sørg for, at maskinen står på en stabil platform, og prøv at printe emnet igen.

Hvis problemet fortsætter, har du sandsynligvis mekaniske problemer med printerens gear, motorer eller remme. Afhængigt af din printer kan du prøve at smøre disse dele med olie, stramme eventuelle skruer eller udskifte hele komponenter. I meget vanskelige tilfælde kan du få brug for producentens vedligeholdelse.

Problemer med 3D-printning - Stringing

5. Opstrengning

En stringing FDM 3D-printer efterlader fine "hår" af materiale mellem forskellige steder - hvilket får dit print til at se ud, som om det er dækket af spindelvæv. Det skyldes som regel, at overskydende filament lækker ud af printerdysen.

Den primære løsning er at aktivere retraction i din 3D-printers indstillinger, hvis maskinen understøtter det. Printeren vil så trække filamentet tilbage i dysen for at forhindre lækage. En anden løsning kan være at sænke printhastigheden, så maskinen kan tømme dysen, før den går videre til næste sted.

Problemer med 3D-printning - under- og overekstrudering

6. Under- og overekstrudering

Under- og overekstrudering resulterer i modsatrettede problemer. Underekstrudering kan efterlade synlige huller i dit emnes overflader. I mellemtiden pakker overekstrudering for meget materiale på et enkelt sted, hvilket får det til at flyde over som hængende reb, der ødelægger overfladekvaliteten.

Alligevel har disse problemer den samme årsag - forkerte flowindstillinger. Tjek din printers ekstruderingsmultiplikator og flowhastighed, og øg eller sænk dem afhængigt af det problem, du oplever.

Det kan også være en god idé at tjekke, at dysetemperaturen stemmer overens med filamentproducentens anbefalinger. Filamentet smelter måske ikke ordentligt, hvis temperaturen er for lav, og det forårsager underekstrudering. Og hvis filamentet er for tykt til din maskine, kan printeren måske ikke skubbe det effektivt igennem.

Problemer med 3D-printning - Ghosting

7. Spøgelser

Mange nye 3D-printere ignorerer ghosting, da det er et relativt lille problem - men det kan kompromittere et prints overfladekvalitet. Ghosting eller ringing vises som bølge- eller krusningslignende mønstre omkring en detalje.

Ligesom Z-wobble og lagforskydning er ghosting resultatet af vibrationer. Kontrollér, at alle printerens komponenter fungerer korrekt, og at alle skruer og remme er spændt. For høje printhastigheder kan også forårsage uvelkomne vibrationer, så det kan løse problemet, hvis du sænker printhastigheden.

Problemer med 3D-printning - print klæber til printbænken

8. Print klæber til printersengen

Du vil gerne have, at dit print klæber til printersengen - men det skal også være nemt at få af. Mange mærker nu, som Formlabs og Ultimakerhar fleksible byggeplatforme eller easy-release-teknologi. Hvis dine FDM- eller SLA-print ser ud til at være blevet ét med printlejet, kan du prøve disse løsninger:

 • Vent et stykke tid. Nye prints kan være stædige, men når materialet er kølet af, kan det løsne sig fra sengen af sig selv.
 • Rengør printplatformen. Selv små smudspartikler kan resultere i, at printet suger sig for godt fast til sengen.
 • Brug en skraber. En tynd paletkniv eller endda et barberblad kan glide ind i et lille hul og løsne printet.
 • Køb en ny platform, hvis dine print klæber konsekvent, eller du bemærker buler og huller i overfladen.
Problemer med 3D-printning - rodede broer eller overhæng

9. Rodede broer eller overhæng

Broer er strækninger af plastik, der forbinder to hævede steder på din del, mens overhæng er dele, der ikke har nogen solid struktur under sig. Hvis dine broer eller overhæng bliver hængende eller rodede, er den nemmeste løsning ofte at tilføje flere støtter til dit emne.

Hvis understøtninger ikke hjælper, kan du prøve at vinkle delen anderledes i sliceren for at slippe af med lange vandrette, ikke-understøttede geometrier. Hvis du sænker printhastigheden eller ekstruderingstemperaturen eller øger blæserhastigheden, kan det give de ikke-understøttede sektioner mere tid til at størkne, hvilket gør dem mindre tilbøjelige til at hænge.

Problemer med 3D-udskrivning - tab af detaljer

10. Tab af detaljer

Mange 3D-printproblemer kan resultere i et generelt tab af printdetaljer, afhængigt af om du bruger FDM- eller SLA-maskiner. Her kan du se, hvordan du håndterer de mest almindelige årsager til dårlig detaljekvalitet.

FDM:

 • Øg opløsningen. En lav printeropløsning skaber tykkere lag, hvilket mindsker detaljeskarpheden.
 • Niveller printbedet. Et dårligt kalibreret printbed kan forårsage unøjagtigheder i detaljerne.
 • Reducer vibrationer. Stram alle skruer og remme, og sænk printhastigheden for at forhindre vibrationer.
 • Rengør dysen. Gammelt filament i dysen kan påvirke ekstruderingen og ødelægge detaljer.
 • Sænk temperaturen i den varme ende. Hvis dine print ser smeltede eller deforme ud, kommer filamentet måske for varmt ud af dysen.

SLA:

 • Tjek lagopløsningen og eksponeringstiden. Ligesom med FDM-printere kan forkerte printerindstillinger resultere i tab af detaljer.
 • Udjævn printersengen. Igen gør en forkert justeret printerseng det svært for maskinen at gengive detaljer.
 • Brug mindre IPA til at rengøre printene. Du skal rengøre resin prints, men overdreven brug af IPA kan smelte nogle harpikser og ødelægge detaljer.

Opnå succes med support og træning

Et mislykket print er altid frustrerende, men det er især slemt, hvis du driver en additiv produktionsvirksomhed. Problemer med 3D-print vil øge dine leveringstider, hvilket kan ødelægge dit omdømme, mens materiale- og produktivitetstabet kan koste din virksomhed mange penge.

For at forhindre 3D-printproblemer - både almindelige og helt bizarre - skal du sikre, at dine printere fungerer korrekt, og at dine medarbejdere ved, hvordan de skal bruge dem. Service-, trænings- og supportpakker fra 3D-printleverandører og Solid Print3D kan hjælpe dig med at perfektionere dine print.

Med løbende serviceplanerkan du afbøde problemer, der skyldes dårligt fungerende printere. Velholdte printere kører problemfrit uden afbrydelser og eliminerer problemer som Z-wobble, lagforskydning eller ghosting.

I mellemtiden vil regelmæssig træning hjælper dine medarbejdere med at få mest mulig oppetid ud af dine printere, hvilket resulterer i øget produktivitet. Med indgående viden om 3D-printerindstillinger og materialer kan de undgå begynderproblemer med 3D-print, der kan resultere i dårlig overfladekvalitet, vridning, delaminering eller stringing.

Men selv den mest erfarne 3D-printeroperatør kan løbe ind i uforudsete problemer. Det er her, pålidelig support fra din 3D-printerleverandør kan hjælpe dig. Det eneste, du skal gøre, er at komme i kontakt med en ingeniør der ved, hvordan du løser dit problem.

Sammen sikrer velfungerende maskiner og uddannet personale, at dine 3D-printere kører problemfrit døgnet rundt. I stedet for at spilde tid på at undre dig over fejlbehæftede print, kan du fokusere på at forbedre din rentabilitet gennem kortere leveringstider og fremragende delkvalitet.

Er du stadig i tvivl om, hvilket af vores produkter der er det rigtige for dig?

Lad os hjælpe dig!

Vil du vide mere om service- og supportprogrammer til 3D-print til din virksomhed? De venlige eksperter hos Solid Print3D er glade for at hjælpe! Ring til os på 01926 333 777 eller send os en e-mail på info@solidprint3d.co.uk

Sådan fungerer det ...

 • Diskuter din virksomheds behov med vores tekniske eksperter
 • Få en rundvisning i de bedste produkter på vores hovedkontor, baseret på din interesse
 • Sammen finder vi den bedste løsning til din virksomhed.
 • Få printet dine prøver til vurdering, og se 3D-scanning i aktion