Nyheder

CNC vs. 3D-printning: Et omfattende dyk ned i moderne produktion

ved Christian Behrens-Thomsen Sep 15, 2023

CNC vs. 3D Printing: A Comprehensive Dive into Modern Manufacturing

I nutidens hurtigt udviklende industrielle landskab er to fremstillingsmetoder dukket op som frontløbere: CNC-bearbejdning og 3D-printning. Begge har deres unikke historie, fordele og anvendelsesmuligheder. Lad os begive os ud på en rejse for at forstå disse teknologier bedre.

CNC-bearbejdning: Søjlen i traditionel produktion

I århundreder har subtraktiv bearbejdning været hjørnestenen i produktion. Denne metode, som involverer fjernelse af materiale for at opnå den ønskede form, har oplevet adskillige fremskridt. CNC, eller Computerized Numerical Control, er højdepunktet af disse fremskridt.

CNC-processen:

 1. Design: Ethvert CNC-projekt begynder med et design, der typisk er udformet ved hjælp af CAD-software (Computer-Aided Design).
 2. Beregning af bane: Når designet er klar, beregner en CAM-løsning (Computer-Aided Manufacturing) værktøjsbanerne.
 3. Valg af materiale: Et emne af det ønskede materiale vælges og placeres i maskinen.
 4. Bearbejdning: Maskinen skærer derefter designet ud og forvandler det overskydende materiale til spåner eller støv.

Med integrationen af IoT (Internet of Things) og den stigende automatisering af CNC-maskiner er denne metode stadig i front inden for produktion.

3D-printning: Revolutionen inden for additiv fremstilling

Mens CNC har sine rødder i historien, er 3D-printning, også kendt som Additive Manufacturing (AM), et nyere fænomen. I løbet af de sidste par årtier har det forvandlet sig fra en nicheteknologi til en mainstream fremstillingsmetode.

Arbejdsgangen ved 3D-printning:

 1. Skabelse af design: Ligesom CNC starter 3D-print med et design, der er udformet i CAD-software.
 2. Udskæring: Designet skæres derefter ud i lag ved hjælp af specialiseret software.
 3. Udskrivning: 3D-printeren læser det udskårne design og tilføjer materiale lag for lag, indtil objektet er færdigt.

Dyk ned i 3D-printmetoder:

 • Fremstilling af smeltet filament (FFF): En populær metode, hvor en plastfilament opvarmes og ekstruderes gennem en dyse for at opbygge objektet lag for lag.
 • Stereolitografi (SLA): Denne metode bruger en laser til at hærde lag af flydende resinog skaber objekter med mange detaljer.
 • Selektiv lasersintring (SLS): En laser smelter og fusionerer lag af metal- eller plastpulver for at danne objektet.

Sammenligning af styrker og svagheder

3D-printning giver en uovertruffen designfrihed, som gør det muligt at skabe komplicerede strukturer, der ville være udfordrende eller umulige med traditionelle metoder. Det er effektivt med hensyn til materialeforbrug, hvilket resulterer i minimalt spild. Det er dog ikke altid muligt at opnå den præcision og finish, som CNC kan tilbyde.

CNC-bearbejdninger på den anden side kendt for sin præcision og finish. Den tilbyder et stort udvalg af materialer og er fremragende til produktion i stor skala. Men det giver måske ikke den designfleksibilitet, som 3D-print gør.

Synergien mellem CNC og 3D-print

I stedet for at se CNC og 3D-printning som konkurrenter, finder industrien måder at integrere begge metoder på. For eksempel kan de første prototyper 3D-printes til test, før man går over til CNC til masseproduktion. På samme måde kan 3D-printning levere tilpassede værktøjsløsninger til CNC-processer, hvilket forbedrer den samlede produktionseffektivitet.

I bund og grund spiller både CNC-bearbejdning og 3D-print en afgørende rolle i fremtidens produktion. Ved at udnytte begges styrker kan industrier opnå uovertruffen effektivitet og innovation.

BigRep PRO: Toppen af moderne produktion

I det store landskab af produktionsteknologier skiller BigRep PRO sig ud som et fyrtårn for innovation og effektivitet. Efterhånden som vi er blevet klogere på CNC og 3D-print, er det blevet tydeligt, at en maskine, der kan udnytte styrkerne ved begge metoder, er uvurderlig. Her er, hvorfor BigRep PRO er den perfekte maskine:

 1. Alsidighed: BigRep PRO integrerer problemfrit præcisionen ved CNC-bearbejdning med designfleksibiliteten ved 3D-printning. Det er en maskine, der er bygget til både prototyper og produktion, og som imødekommer en lang række produktionsbehov.

 2. Skala: En af de store udfordringer ved 3D-printning er begrænsningen på størrelsen af objekter. BigRep PRO, med sin 3D-printkapacitet i stort format, bryder denne barriere og gør det muligt at skabe større og mere komplekse strukturer uden at gå på kompromis med detaljerne.

 3. Mangfoldighed af materialer: Mens mange 3D-printere er begrænset til specifikke materialer, tilbyder BigRep PRO en bredere vifte af materialekompatibilitet. Denne fleksibilitet sikrer, at designere og producenter ikke er begrænsede i deres valg af materialer, fra fleksible filamenter til højstyrkekompositter.

 4. Præcision og kvalitet: BigRep PRO trækker på styrkerne ved CNC-bearbejdning og sikrer, at hvert print er af højeste kvalitet. Den avancerede ekstruderingsteknologi og det kalibrerede printmiljø garanterer, at hvert lag bliver lagt med præcision.

 5. Effektivitet og hastighed: I den hurtige produktionsverden er tiden altafgørende. BigRep PRO sikrer med sine optimerede printalgoritmer og effektive design hurtig produktion uden at gå på kompromis med kvaliteten.

 6. Integration med moderne arbejdsgange: BigRep PRO er ikke bare en maskine; den er en del af det moderne produktionsøkosystem. Med sin kompatibilitet med førende CAD-software og avancerede slicing-værktøjer integreres den problemfrit i moderne design- og produktionsworkflows.

Konklusionen er, at når industrier verden over kæmper med udfordringerne ved moderne produktion, er værktøjer, der kan bygge bro mellem traditionelle og innovative metoder, afgørende. BigRep PRO er med sin blanding af skala, præcision, alsidighed og effektivitet ikke bare et værktøj, men en omfattende løsning. Det er fremtiden for produktion, i dag.