Nyheder

CDM:Studio bringer hajer til live med The BigRep ONE

ved Christian Sep 14, 2023

CDM:Studio on Bringing Sharks to Life with The BigRep ONE

Jason Kongchouy og hans Perth-baserede modelbyggerteam CDM:Studio har tidligere bragt fortiden til live...med deres genskabelser af dinosaurerbestilt til Western Australian Museum. Men der findes faktisk væsner, der er langt ældre end dinosaurerne: Hajer! Hajer! er også navnet på den seneste udstilling fra Australian Museum i Sydney, der fordyber sig helt og aldeles i de besøgende helt ind i disse underjordiske, 190 millioner år gamle dyrs verden. De brugte CDM Studios takket være deres ekspertise, erfaring og ekspertise i at bringe gamle dyr til live.

Traditionelle lerfremstillingsmetoder til at skabe modeller i stor skala kan være lange og besværlige. Her er BigRep ONE den perfekte løsning, der giver mulighed for hurtig prototyping og printning, hvilket reducerer produktionstiden betydeligt. Vi fik chancen for at tale med Studio Manager og Senior Fabricator hos CDM:Studio Jason Kongchouy om hans projekt, herunder inspiration fra film, udfordringerne ved at skabe nogle hajer med minimale referencer og de materialetyper, han brugte.

Kan du starte med at fortælle mig lidt om CDM:Studio, og hvad de fokuserer på?

CDM:Studio er vores modelbyggeri med base i Perth, Western Australia. Vi fremstiller ting og arbejder på kreative projekter, som andre mennesker ikke nødvendigvis ville vide, hvordan de skulle gribe an. Vi betjener hovedsageligt museer, bygherrer, arkitekter og designere, primært i en fabrikationskapacitet, hvor vi bruger BigRep ONE, SLA-maskiner og en femakset CNC-arm. Dette suppleres af et omfattende sæt færdigheder inden for form- og modelbygningsteknikker. Vi er ikke bare et 3D-printsted, men det er et middel til at løse disse problemer for folk.

Ved at have en digital fil er det ikke en helt ny proces at lave en ny model. Vi kan bare opdatere filen og få den sendt tilbage til printeren.

Hvilket problem løser det for dig?

En stor del af det indebærer, at vi skulpturerer digitalt ved hjælp af et 3D-modelleringsprogram ved navn ZBrush. Vi laver ting med flere museer i øjeblikket, som alle er drevet af 3D-printning og fremstilling af disse dele en-til-en. Vi bruger alle former for teknologi og ting, vi har til rådighed, til at lave færdige objekter, for kunden køber ikke 3D-printede ting. Det er ikke en slutbruger-ting. For os er printningen et trin i vores pipeline. Vi talte om lignende modeller i special effects-branchen før interviewet. Det plejede at være ler og glasfiber, som man arbejdede med i månedsvis. Nu er det blevet erstattet af en enkelt 3D-modeller, en maskine, der arbejder 24/7 og tager al den fysiske belastning fra os. Og i vores branche er der en megetfysisk belastning, som bare udmatter dig. Og det kreative output kan falde, efterhånden som et projekt skrider frem. Det falder efter uge seks. Men med en 3D-fil, uanset hvad vi skærer ud og sender til BigRep, er detpræcishvad der kommer ud. Det tror jeg også, museet kan lide. Meget af det, vi laver, skal godkendes. Så vi kan sende 3D-filen til forskerne, de kan se på den, og de kan sende den til eksperter over hele verden for at tjekke den.

CDM: Studio

Er det lettere at designe en haj end en dinosaur? Fordi hajer selvfølgelig stadig findes...

Ja, absolut, men de har hver især deres egne udfordringer at navigere i. Alle de hajer, vi har lavet, er hjemmehørende i den del af Australien. Så de havde prøver, tænder og fotografier. Men en af de interessante udfordringer er, at ingen tager et foto af en haj i en perfekt vinkel, så at modellere dem digitalt kræver en god forståelse af anatomi for at få de korrekte proportioner. Så det er svært at få den perfekte form. En af modellerne i udstillingen er en forhistorisk forgænger til hajer kaldet Helicoprion. Vi fandt kun et fossil af en savtakket mund. Men vores nuværende model er der, hvor videnskaben er med det væsen. Der er også en haj, som lever dybt nede i havet, hvor der kun er utroligt få fotos af den i verden, så vores reference var lidt sparsom, men det var stadig spændende at realisere den som en fysisk model.

Vi er ikke bare et 3D-printsted, men det er et middel til at løse disse problemer for folk.

Hvor meget tid sparer du ved at bruge additiv i modsætning til traditionel modellering i ler?

Så hvis du ikke havde andet for, kunne du sandsynligvis printe en haj, som den store hvide eller Helicoprion, på omkring seks uger. Fra et forretningsmæssigt perspektiv ville det tage fire til fem måneder at lave det samme ud fra en traditionel lerbaseret pipeline. Printeren frigør os til at løse andre problemer på projekterne og giver os mulighed for at fokusere vores modelbygningsevner på de dele, der kommer ud af maskinen: at lime dem sammen, slibe overfladerne og dække dem med epoxy. Så der var en masse kompliceret arbejde, som ville tage betydeligt længere tid uden 3D-printeren. Den hjælper os med at strømline og gøre tingene langt mere effektive.

CDM:Studio

Hvilket materiale bruger du til at printe og hvorfor?

Til dette projekt bruger vi BigRep PRO-HT. Det blev anbefalet til os, fordi det har en høj temperatur og ikke smelter eller bliver blødt så let som PLA. Vi ved, at når udstillingen er færdig i Sydney, kan den komme på turné i Amerika eller potentielt Europa. Så forhåbentlig kommer du til at se den en dag. De skal rejse over havet eller efterlades på supervarme steder som Arizona, så vi havde brug for noget meget holdbart som PRO-HT. Og vi forstærkede dem også med epoxy resin og glasfiber, fordi folk måske også kommer til at røre ved dem i udstillingen.

Der var en masse kompliceret arbejde, som vi ikke ville vide, hvordan vi skulle gøre uden 3D-printeren.

Nogen afsluttende ord om BigRep ONE og ideer til fremtiden?

For os er det et virkelig nyttigt værktøj. Jeg synes, at ONE er perfekt til os, hvad angår kapacitet. Og vi ser frem til endnu flere interessante projekter, som BigRep giver os mulighed for at servicere.

Er du interesseret i, hvad BigRep ONE kan gøre for din virksomhed? Læs mere om print i stor skala her.

Tags: