Nyheder

Inklusion i 3D-print: Støtte til synshandicap

ved Christian Sep 22, 2023

3D Printing Inclusion: Support Visual Disabilities

3D-print kan hurtigt producere solide, håndgribelige objekter, der kan tilpasses i det uendelige, og som tåler gentagen håndtering. Som sådan er teknologien ideel til at hjælpe dem, der lever med begrænset syn.

Additiv fremstilling og 3D-printere er velkendte for at hjælpe mennesker med fysiske handicap ved at fremstille proteser og medicinske implantater. De kan gøre det samme for synshandicappede, men denne anvendelse får ikke den opmærksomhed, den fortjener.

Læs videre, når vi undersøger, hvordan 3D-print kan hjælpe synshandicappede, både i teorien og i praksis, og hvordan det gør hjem, skoler og arbejdspladser mere inkluderende og tilgængelige.

Hvordan 3D-print understøtter synshandicap

Sådan hjælper 3D-print mennesker med synshandicap

Med begrænset syn må mennesker med synshandicap stole på deres andre sanser - især berøring. 3D-printning er i en god position til at hjælpe synshandicappede ved at give dem taktile genstande, der kan tilpasses.

3D-printede taktile hjælpemidler kan give delvist eller helt blinde mennesker adgang til information og oplevelser, som ellers ville være svære eller umulige at få adgang til. De kan få fat i genstande og modeller, som måske er for store, små, utilgængelige eller farlige at få fat i i virkeligheden.

Forestil dig for eksempel, at du beskriver en elefant for et blindt barn. Med en 3D-printet model af dyret er det meget nemmere at få barnet til at forstå elefantens store ører, lange snabel og stødtænder.

3D-print gør alle former for taktile hjælpemidler mere tilgængelige for synshandicappede på to måder - billig produktion og nem tilpasning og deling.

For det første er 3D-printere meget billigere og mindre end traditionelt udstyr, der bruges til at producere taktile hjælpemidler. 3D-printere af høj kvalitet er kompakte og sælges for så lidt som et par hundrede pund, hvilket gør dem velegnede til selv private hjem.

For det andet findes 3D-printede objekter kun som digitale CAD- eller STL-filer, før de printes. De er nemme at skabe og tilpasse med gratis 3D-modelleringsprogrammer, som man kun skal have grundlæggende færdigheder i at bruge.

STL-filer har også små filstørrelser, hvilket gør dem meget delbare. Enhver, der har skabt et nyttigt taktilt hjælpemiddel, kan dele det online, hvilket gør det muligt for folk over hele verden at downloade STL-filen og 3D-printe den.

Men hvordan kan vi realisere disse fordele i den virkelige verden? Lad os tage et kig på nogle praktiske eksempler på, hvordan 3D-print gavner handicappede børn, studerende i alle aldre, voksne fagfolk og meget mere.

At lade børn være børn

Det er vigtigt, at børn får lov til at være børn. Det kan 3D-printere hjælpe dem med, så børn med synshandicap kan lege og lære som børn med fuldt syn.

At læse bøger er afgørende for børn, både som underholdning og uddannelse. Selvom synshandicappede børn kan lære at læse punktskrift, indeholder de fleste børnebøger billeder, som de naturligt nok ikke kan se. Forskellige projekter, som f.eks. Byg en bedre bog (BBB) fra University of Colorado, løser dette problem ved hjælp af 3D-print og additiv fremstilling.

BBB har brugt 3D-printere til at producere børnebøger, der er til at betale, og som har hævede 2,5D-relieffer på siderne over blindeskriftsteksten. På den måde kan børn, der ikke kan se, føle de omtrentlige former af objekterne i historien og lære, hvordan de ser ud i virkeligheden.

BBB - og mange andre lignende projekter - er dog ikke begrænset til bøger. På samme måde har de skabt taktile brætspil og terninger, der bruger hævede detaljer og forskellige teksturer til at markere spillebrikkerne. Sådanne innovationer gør det muligt for synshandicappede børn at nyde sjove spil med deres venner og familier, uanset spillernes synsevne.

Men 3D-print hjælper med mere end sjov og ballade. Mange delvist blinde børn er afhængige af deres stærke briller for at kunne se - men børn er børn, og brillerne kan gå i stykker. Det kan tage dage eller uger at få et nyt stel, og det kan være meget dyrt.

Personalet og eleverne på Louisiana School for the Visually Impaired tog 3D-print i brug for at hjælpe eleverne med at få nye stel. De bruger 3D-scannere til at digitalisere elevernes glasstel, så de kan printe nødudskiftninger i tilfælde af ulykker.

Og det bedste af det hele er, at ældre elever, der er interesserede i naturvidenskab og teknik, betjener printerne for at hjælpe deres kammerater!

Støtte til uddannelse på alle niveauer

Synshandicap forhindrer ofte studerende, uanset om de går i 1. klasse eller på universitetet, i at bruge de fleste trykte undervisningsmaterialer. Selv den taktile 2,5D-grafik, der blev nævnt tidligere, er ikke ideel til at kommunikere komplekse koncepter, især i matematik og naturvidenskab.

3D-printere kan producere helt tredimensionelle objekter og modeller, der gør det muligt for elever med synshandicap at lære mere effektivt. Ifølge Diagram Centre har forskning vist, at 3D-modeller holder synshandicappede elever mere engagerede, hvilket forbedrer deres læringsresultater.

Forestil dig for eksempel et blindt barn, der forsøger at lære geografi. Det hjælper ikke at give dem en globus eller et kort, da det for barnets fingre ikke er andet end en glat kugle eller papir.

Bevæbnet med en 3D-printer kan en lærer lave kort, hvor hvert land er markeret med linjer eller varierende teksturer. Barnet kan nu lære formerne på de forskellige lande og deres størrelse og placering i forhold til hinanden, som et barn med synshandicap kan.

Både individuelle lærere og organisationer har oprettet hjemmesider for at dele 3D-printbare undervisningsmidler. For eksempel lancerede Royal Blind School i Edinburgh hjemmesiden 3D4VIP projektet, der delte 25 objekter designet til elever med synshandicap. 3D4VIP er siden blevet en del af det europæiske Tactiles.eu projekt.

Forbedring af handicappedes arbejds- og forskningsmuligheder med 3D-print

Forbedring af arbejds- og forskningsmuligheder

Arbejdspladser udgør en ny udfordring for mennesker med synshandicap. Selvom punktskrift og computerstemmeprogrammer kan hjælpe personer med synshandicap med at arbejde, er der situationer, hvor nye tilgange er nødvendige.

Et berømt eksempel på brug af 3D-print til at hjælpe synshandicappede i en professionel sammenhæng kommer fra samarbejdet mellem den delvist blinde postdoc-studerende Matthew Guberman-Pfeffer fra Yale University og biokemikeren Bryan Shaw fra Baylor University. Guberman-Pfeffer kæmpede med at læse forskningsartikler, da fortolkningen af figurgrafikken var ekstremt langsom med hans begrænsede syn.

Sammen udviklede Guberman-Pfeffer, Shaw og andre synshandicappede forskere 3D-printbare taktile litofaner. Disse små, rektangulære plader visualiserer biologiske forskningsdata, såsom proteinstrukturer, på en måde, så blinde og seende forskere kan undersøge dem sammen.

Forskerholdet arbejdede på at gøre lithofanerne så små og tynde som muligt for at reducere materialeomkostningerne og printtiden, samtidig med at de stadig skulle være praktiske. De er meget billigere at producere end sammenlignelige termoformede grafik- og punktskriftsbøger, der tidligere blev brugt, og som kan koste tusindvis af pund stykket.

Under tests opdagede Guberman-Pfeffer og Shaw, at litofanerne hjalp kemikere med synshandicap med at præstere lige så godt som deres seende kolleger - hvis ikke bedre. Lignende løsninger kunne også øge inklusionen på andre arbejdspladser og universiteter.

Hvordan 3D-print oplever livet gennem berøring

At opleve livet gennem berøring

Ud over de ovennævnte situationer kan 3D-print give synshandicappede generelle livserfaringer, som de ellers ville gå glip af. 3D-printede "fotografier" er en måde at opnå dette på.

Forestil dig for eksempel en blind mor, der får den første ultralydsscanning af sin første baby. Med en 3D-printer kan ultralydsbilledet omdannes til en taktil tegning, der giver moderen mulighed for at "se" dette enestående billede, som hun ellers ikke ville kunne se.

Nogle museer har også taget 3D-print til sig for at give synshandicappede mulighed for at "se" mesterværker fra berømte kunstnere. Ved at printe hævede eller teksturerede versioner af klassiske malerier kan blinde for eksempel opleve smilet hos Mona Lisa

Sidst, men ikke mindst, kan 3D-print simpelthen hjælpe synshandicappede med at finde vej. Taktile kort kan hjælpe blinde med lettere at navigere i deres hjem, skoler, arbejdspladser og offentlige rum. Sådanne kort er blevet brugt til at hjælpe militærveteraner og studerende lige meget.

3d-print Den rigtige teknologi til det rigtige handicap Taktile hjælpemidler

Den rigtige teknologi til de rigtige taktile hjælpemidler

Alle 3D-printede taktile hjælpemidler kan i høj grad forbedre tilgængeligheden og inklusionen i børneinstitutioner, skoler og på arbejdspladser. Men 3D-print er ikke en monolitisk teknologi, og forskellige slags 3D-printere er bedre egnet til forskellige slags hjælpemidler.

FFF 3D-printere (Fused Filament Fabrication), som f.eks. Ultimaker eller BCN3Der et passende valg, når det primære fokus er at producere enkle taktile objekter hurtigt og omkostningseffektivt. FFF-printere bruger smeltede plastfilamenter til at bygge objekter i lag. De er generelt enkle at betjene og til at betale, hvilket gør dem tilgængelige for skoler eller plejeinstitutioner.

Stereolithography (SLA) 3D-printere bruger fokuserede laserstråler til at hærde flydende harpiks til faste objekter. De kan producere ekstremt fine og glatte overfladedetaljer, hvilket gør dem ideelle til at producere detaljerede taktile hjælpemidler til f.eks. arbejds- og forskningsformål. Men harpikserne er generelt mere udfordrende at håndtere og kan være giftige, så SLA-printere er måske ikke egnede til brug i nærheden af f.eks. unge studerende.

Men det er kun to muligheder. 3D-print er en alsidig teknologi, der kan være med til at forandre livet for mennesker med synsudfordringer og forbedre inklusionen i skoler og på arbejdspladser.

Er du stadig i tvivl om, hvilket af vores produkter der er det rigtige for dig?

Lad os hjælpe dig!

Vil du vide mere om tjenester og supportprogrammer til din virksomhed? De venlige eksperter hos Solid Print3D står klar til at hjælpe!

Sådan fungerer det ...

  • Diskuter din virksomheds behov med vores tekniske eksperter
  • Få en rundvisning i de bedste produkter på vores hovedkontor, baseret på din interesse
  • Få printet dine prøver til vurdering, og se 3D-scanning i aktion