Nyheder

Fordele for 3D-printindustrien

ved Christian Sep 14, 2023

3D Printing Industry Benefits

3D-print og additiv fremstilling er blevet veletablerede teknologier på tværs af flere brancher. Og det er der en god grund til - de giver designere, producenter og andre fagfolk hidtil usete nye muligheder og fordele.

Men selvom nogle fordele - såsom lavere produktionsomkostninger og leveringstider - er universelle, er mange andre fordele mere specifikke. Hvad er det helt præcist, 3D-printere kan tilbyde forskellige brancher?

I denne artikel ser vi på de vigtigste fordele, som 3D-print giver de mest betydningsfulde industrisegmenter, der har taget det til sig.

3D-printindustrien inden for teknik og design

Inden for teknik og produktdesign gør 3D-printere det muligt at hurtig prototypinghvilket gør det muligt for virksomheder at producere detaljerede og funktionelle prototyper in-house på få timer. I bedste fald kan et firma måske køre igennem flere design-iterationer om dagen. Det forkorter tiden til markedet betydeligt og gør det muligt for virksomheder at lancere nye produkter meget hurtigere. Ingeniørfaget deler denne fordel med stort set alle andre brancher.

En anden stor fordel er forbedret designfrihed. Additiv fremstilling og 3D-modellering kan producere komplekse former - som f.eks. gitter-, hul- eller knoglelignende strukturer, der er umulige at realisere med traditionelle fremstillingsteknikker. Virksomheder kan designe bedre og mere komplekse dele takket være 3D-printere.

3D-print giver også mulighed for in-house produktion i små mængder. Virksomheder kan producere små partier af komplicerede dele, som ikke ville være omkostningseffektive med traditionelle metoder. De kan reducere leveringstiden og undgå omkostninger forbundet med outsourcet produktion.

Almindelige 3D-printmaterialer inden for teknik og produktdesign omfatter:

 • Trækfilamenter og harpikser, såsom PLAder hurtigt kan skabe komplicerede prototyper.
 • Holdbare materialer som nylon og tekniske harpiksertil dele til slutbrug, herunder jigs og fixturer.
 • Fleksible materialer, herunder TPUtil at simulere gummi i prototyper.
3D-printindustrien inden for produktion

Som med ingeniørarbejde er det in-house produktion en stor fordel for produktionsvirksomheder. Med 3D-printere kan de undgå omkostninger til outsourcing og levere produkter hurtigere. Denne fordel gælder både prototyper og fremstilling af højtydende dele, der er klar til slutbrug.

En anden fælles fordel er den forbedrede frihed til design. Fremstillingsvirksomheder kan skabe mere komplekse dele med bedre ydeevne, end traditionel fremstilling tillader. De kan kombinere 3D-print med avancerede computersimuleringer for at finde den ideelle geometri til deres dele.

3D-print kan også gå hånd i hånd med konventionel produktion. Det muliggør hurtig værktøjsfremstillinghvilket gør det muligt for virksomheder at fremstille unikke forme, jigs, fixturer og endda ekstra maskinkomponenter efter behov og in-house.

Almindelige 3D-printmaterialer i fremstillingsindustrien omfatter:

 • FFF-filament forstærket med kulstof- eller glasfibre, der kan være stærke nok til at erstatte metalkomponenter.
 • Højtydende og modstandsdygtige materialer som PA eller PC, for funktionelle komponenter.
 • Gennemsigtig og høj detaljeringsgrad harpiks til tiltalende forbrugsvarer.
3D-printindustrien - bilindustrien peel3d forge motorsport

Den største fordel, som additiv fremstilling giver bilvirksomheder, er on-demand produktion af dele. Producenterne kan praktisk talt eliminere outsourcing og lageromkostninger og samtidig reducere leveringstiden betydeligt for at producere mere komplekse komponenter. Nogle virksomheder, som Porsche, bruger også 3d-printere til at fremstille reservedele til klassiske køretøjer, som ellers ville være udgået af produktion.

Ligesom den generelle produktion drager bilvirksomhederne fordel af muligheden for at hurtig værktøjsfremstilling for at reducere udgifter og leveringstider. For eksempel kan virksomheder printe forme til karrosseripaneler til en brøkdel af omkostningerne og tidsforbruget ved traditionel fremstilling - hvis de ikke printer panelerne direkte.

3D-scanning kan hjælpe bilvirksomheder med hurtigt at digitalisere selv hele biler til nøjagtige 3D-modeller. De kan kombinere disse data med 3D-printere for hurtigt at designe prototyper og funktionelle dele, der passer perfekt.

Almindelige 3D-printmaterialer i bilindustrien omfatter:

3D-printindustrien inden for rumfart

Luft- og rumfartsvirksomheder verden over har taget 3D-print til sig. letvægt 3D-printningens muligheder. En lettere flyvemaskine er mere brændstofeffektiv og præsterer bedre. Takket være 3D-printede komponenters store designfrihed kan producenter optimere dele til strukturel integritet og vægt med nye geometrier.

Hånd i hånd med lav vægt har 3D-printere gjort det muligt for konsolidering af dele. Ved at samle komponenter i flere dele til én kan producenterne reducere vægten, strømline forsyningskæderne og reducere monteringsomkostningerne.

Produktion i små mængder er hverdagskost i rumfartsindustrien. Med 3D-printere kan producenter og forskere omkostningseffektivt producere minimale mængder af dele uden dyrt værktøj, hvilket sænker produktionsomkostningerne og fremskynder forskning og udvikling.

Almindelige 3D-printmaterialer i luft- og rumfartsapplikationer inkluderer:

 • Kulfiberforstærkede materialer til flyveklare, lette og holdbare komponenter.
 • Harpikser og filamenter med høj detaljegrad til kabinetilbehør som f.eks. sædepaneler.
 • Nylon SLS-pulvere til varmebestandige funktionelle komponenter, f.eks. motordele.
3D-printindustrien i sundhedssektoren

Læger og andet sundhedspersonale kan drage fordel af in-house, on-demand produktion af medicinsk udstyr. Det giver hospitalerne mulighed for at reducere produktionsomkostninger og leveringstider og dermed forenkle deres forsyningskæder. Samtidig kan patienterne nyde godt af hurtigere og billigere sundhedsydelser.

3D-printere muliggør et højt niveau af tilpasningsevne. CAD-modellerne kan skræddersys, så de passer perfekt til patienternes kroppe, så man kan fremstille komfortable og holdbare medicinske apparater som f.eks. proteser.

3D-print kan også hjælpe medicinsk uddannelse. 3D-print af farvede, realistiske modeller gør det muligt for medicinstuderende at forstå menneskets anatomi bedre. Nøjagtige modeller baseret på 3D-scanninger af patientens krop hjælper også kirurger med at forberede sig på komplekse operationer og bedre pleje af deres patienter.

Almindelige 3D-printmaterialer i medicinske applikationer omfatter:

 • Biokompatible harpikser der kan producere udstyr til medicinudlevering, kirurgiske guider og andre biosafe-enheder.
 • Fleksible materialersom elastiske harpikser, til formtilpasset, bærbart medicinsk udstyr.
 • SLS-pulvere til holdbare, slagfaste og detaljerede personaliserede proteser.
3D-printindustrien inden for tandpleje

3D-printningens popularitet er eksploderet blandt tandlæger i de senere år på grund af teknologiens evne til at reducere omkostninger og leveringstider i dental produktion af tandlægeapparatur. Ved at tage apparatproduktionen in-house kan tandlægerne tilbyde hurtigere og billigere behandling - hvilket patienterne også sætter pris på.

3D-printede apparater har også den bonus, at de øget produktionsnøjagtighed. Manuel tandstøbning er fejlbehæftet og upålidelig med hensyn til gentagelser. Kombineret med dentale 3D-scannerekan tandlæger fremstille præcise apparater igen og igen.

Tandlæger og deres patienter drager også fordel af tilpasningsevne 3D-print tilbyder. Tandlæger kan nemt justere CAD-filerne og printe nye, korrekt tilpassede apparater, efterhånden som patientens behandling skrider frem.

Almindelige 3D-printmaterialer inden for tandpleje omfatter:

 • Dentalharpikser, der kan bruges til at printe tandbeskyttere, kroner eller endda komplette proteser.
 • Udkastsharpikser til print af nøjagtige tandmodeller til termoformning eller træning.
 • Medicinske harpikser til at skabe tætsiddende boringer og kirurgiske guider og skabeloner.
3D-printindustrien inden for smykker

Selv om unikke håndlavede smykker altid vil have deres plads, kan guldsmede drage stor fordel af masseproduktion i lille skala 3D-printning muliggør. Ved hjælp af voksresiner med høj detaljegrad og ren forbrænding kan de hurtigt skabe dusinvis af støbemønstre til ringe, vedhæng og meget mere på få timer.

3D-printeres forbedrede designfrihed giver guldsmede mulighed for at designe mere indviklede smykker med bittesmå detaljer og komplekse geometrier, som ville være ekstremt tidskrævende eller umulige at skabe i hånden.

CAD-filer kan være nemt tilpasses så de matcher kundens ønsker og præferencer - og endda forvandle en masseproduceret model til en unik model. Kombineret med rapid prototyping kan guldsmede designe og skabe personlige teststykker på få timer for at sikre perfekt design og pasform.

Almindelige 3D-printmaterialer i smykker inkluderer:

 • Støbbare voksharpikser til detaljerede mønstre, der straks er klar til investeringsstøbning.
 • Harpikser til høj temperatur til at skabe varmebestandige mastermønstre til smykker.
 • Resiner til udkast til meget detaljerede prototyper og demonstrationsmodeller til montering.
3D-printindustrien inden for kunst

3D-printere tilbyder kunstnere, skulptører og arkitekter betydelige tids- og omkostningsbesparelser gennem hurtigere designcyklusser. De kan 3D-printe meget detaljerede prototyper eller endda store vejrbestandige arkitektoniske elementer på få timer for at kommunikere deres visioner og ideer.

De frihed til design der følger med 3D-printere, kan hjælpe kunstnere og designere med at udforske deres kreativitet på helt nye måder. Ved at inkorporere dristige geometrier og nye materialer kan de skabe prototyper, filmrekvisitter og produkter til slutbrug - som skosåler - der ikke var mulige med traditionelle arbejdsmetoder.

Den lette tilpasning 3D-print muliggør, er også en velkommen velsignelse for de kunstneriske industrier. Modedesignere kan hurtigt producere unikt tilbehør og tøj til specifikke kunder, mens arkitekter kan revidere bygningskoncepter og prototyper på få minutter.

Almindelige 3D-printmaterialer inden for kunst og arkitektur omfatter:

 • Trækfilamenter og harpiks til prototyper og demonstrationsmodeller.
 • Resiner med høj detaljegrad til fremstilling af tilbehør eller arkitektoniske konceptmodeller.
 • Fleksible materialer, som TPU og elastiske harpikser, til bærbare produkter.

Er du stadig i tvivl om, hvilket af vores produkter der er det rigtige for dig?

Lad os hjælpe dig!

Vil du vide mere om service- og supportprogrammer til 3D-print til din virksomhed? De venlige eksperter hos Solid Print3D er glade for at hjælpe! Ring til os på 01926 333 777 eller send os en e-mail på info@solidprint3d.co.uk

Sådan fungerer det ...

 • Diskuter din virksomheds behov med vores tekniske eksperter
 • Få en rundvisning i de bedste produkter på vores hovedkontor, baseret på din interesse
 • Sammen finder vi den bedste løsning til din virksomhed.
 • Få printet dine prøver til vurdering, og se 3D-scanning i aktion