Formlabs

Formlabs afslører revolutionerende TPU-90A: Forstyrrer 3D-printlandskabet med fleksibel SLS-teknologi

ved Christian Behrens-Thomsen Mar 17, 2023

Formlabs Unveils Revolutionary TPU-90A: Disrupting the 3D Printing Landscape with Flexible SLS Technology

3D-printindustrien har oplevet en enorm vækst i løbet af det seneste årti. Efterhånden som nye materialer og teknologier dukker op, er potentialet for at skabe komplekse, tilpassede og innovative produkter fortsat med at ekspandere. Formlabs, en global leder inden for 3D-printteknologi, har endnu en gang revolutioneret branchen med introduktionen af deres nyeste produkt: TPU-90A, et fleksibelt og alsidigt SLS 3D-printmateriale.

I denne dybdegående artikel vil vi udforske TPU-90A's unikke egenskaber, dets fordele, anvendelsesmuligheder og potentielle indflydelse på fremtidens 3D-printning.

Fremkomsten af fleksible SLS 3D-printmaterialer

Selective Laser Sintering (SLS) er en 3D-printteknologi, der bruger en kraftig laser til at smelte pulveriseret materiale sammen til faste dele. Selvom SLS har eksisteret i et stykke tid, har den traditionelt været begrænset til rigid materialer som nylon og andre plasttyper. Derfor har SLS ikke været i stand til at skabe dele med den fleksibilitet og elasticitet, der er nødvendig til visse anvendelser.

Formlabs har ændret på det med deres udvikling af TPU-90A, et termoplastisk polyuretanmateriale (TPU), der er designet specielt til SLS 3D-print. Dette banebrydende materiale kombinerer SLS-printningens præcision og detaljer med TPU's fleksibilitet og holdbarhed, hvilket åbner op for en verden af muligheder for industrier og applikationer, der kræver både styrke og fleksibilitet.

Vigtige egenskaber ved TPU-90A

TPU-90A-materialet har en unik kombination af egenskaber, der gør det velegnet til en lang række anvendelser. Nogle af de vigtigste egenskaber ved dette materiale inkluderer:

 1. Fleksibilitet: TPU-90A har en Shore A-hårdhed på 90, hvilket gør det til et ideelt materiale til at skabe fleksible og elastiske dele. Denne fleksibilitet gør det muligt at fremstille dele, der kan bøjes, vrides og komprimeres uden at gå i stykker.

 2. Holdbarhed: Materialet har en fremragende modstandsdygtighed over for slid og slag, hvilket sikrer, at dele fremstillet med TPU-90A kan modstå tidens tand, selv i krævende miljøer.

 3. Kemisk resistens: TPU-90A er modstandsdygtigt over for olier, fedt og forskellige kemikalier, hvilket gør det velegnet til brug i industrier, hvor dele kan blive udsat for skrappe stoffer.

 4. Vandbestandighed: Materialet er også vandafvisende, hvilket betyder, at det kan bruges til applikationer, der kræver vandtætte forseglinger eller dele, der udsættes for fugt.

Anvendelser af TPU-90A

TPU-90A's unikke egenskaber gør det til et fremragende valg til en bred vifte af industrier og anvendelser. Nogle af de mest bemærkelsesværdige anvendelsesområder omfatter:

 1. Bilindustrien: TPU-90A kan bruges til at skabe en række forskellige dele til biler, herunder pakninger, tætninger og vibrationsdæmpere, som kræver både fleksibilitet og holdbarhed.

 2. Luft- og rumfart: Materialets modstandsdygtighed over for kemikalier og slid gør det ideelt til fremstilling af dele som brændstofledninger og tætninger i rumfartsindustrien.

 3. Forbrugerelektronik: TPU-90A er perfekt til at lave beskyttelsesetuier, greb og andre komponenter til enheder som smartphones, tablets og wearables.

 4. Medicinsk udstyr: TPU-90A's fleksibilitet og biokompatibilitet gør det velegnet til at skabe medicinsk udstyr, såsom proteser og ortoser, som kræver en behagelig pasform og evnen til at tilpasse sig brugerens krop.

 5. Fodtøj: Materialets kombination af fleksibilitet og holdbarhed gør det perfekt til fremstilling af skosåler, indlægssåler og andre komponenter til fodtøj.

Potentiel indvirkning på 3D-printindustrien

Introduktionen af TPU-90A er klar til at forstyrre 3D-printindustrien, da det udfylder et hul i markedet for fleksible og holdbare materialer, der kan bruges med SLS-teknologi. TPU-90A's unikke egenskaber har potentialet til at åbne op for nye muligheder inden for design, prototyping og produktion, hvilket i sidste ende vil føre til mere innovative og tilpassede produkter.

Her er nogle af de måder, hvorpå TPU-90A kan påvirke branchen:

 1. Forbedrede materialemuligheder: Tilgængeligheden af TPU-90A vil udvide udvalget af materialer til SLS 3D-print, hvilket giver designere og ingeniører flere muligheder, når de skal vælge det ideelle materiale til deres projekter.

 2. Øget designfrihed: TPU-90A's fleksibilitet og holdbarhed gør det muligt at skabe mere komplekse, indviklede og fleksible designs, som tidligere var svære eller umulige at opnå med traditionelle SLS-materialer. Denne øgede designfrihed kan føre til mere innovative produkter og applikationer.

 3. Hurtigere prototyping: Evnen til at skabe fleksible, holdbare dele ved hjælp af SLS-teknologi kan være med til at reducere prototypetiderne, da det kan være nødvendigt med færre iterationer for at opnå det ønskede resultat. Det kan føre til hurtigere produktudviklingscyklusser og mere effektive fremstillingsprocesser.

 4. Udvidede markedsmuligheder: Introduktionen af TPU-90A åbner op for nye markeder og anvendelsesmuligheder for 3D-print, især i industrier, der har brug for dele med en kombination af fleksibilitet og holdbarhed. Det kan føre til øget efterspørgsel efter 3D-print-tjenester og en bredere anvendelse af teknologien på tværs af forskellige sektorer.

 5. Bæredygtighed: TPU-90A er et mere miljøvenligt alternativ til traditionel oliebaseret plast. Ved at bruge TPU-90A til forskellige anvendelser kan industrier reducere deres miljøpåvirkning og bidrage til en mere bæredygtig fremtid.

Konklusion

Introduktionen af Formlabs' TPU-90A markerer en vigtig milepæl i udviklingen af 3D-printteknologi. Ved at kombinere SLS's præcision og detaljer med TPU's fleksibilitet og holdbarhed har dette innovative materiale potentiale til at omforme 3D-printlandskabet og åbne op for nye muligheder for industrier og applikationer over hele verden.

Efterhånden som virksomheder og industrier fortsætter med at udnytte potentialet i 3D-print, forventes efterspørgslen efter avancerede materialer som TPU-90A at vokse eksponentielt. Formlabs' engagement i innovation og banebrydende teknologi har endnu en gang placeret dem i spidsen for 3D-printrevolutionen og banet vejen for en mere innovativ og bæredygtig fremtid.